Bakom kulisserna med Teknikens värld

quanto si puo guadagnare con opzioni binarie http://melroth.com/?komp=segnali-opzioni-binarie&b31=13 segnali opzioni binarie IMG_4787 (2)Efter att ha varit nyhets/motorfotograf i många år med varierande uppdrag, har intresset för ren bilfotografering vuxit sig starkare. Drömmen om en egen studio stor nog för att fota bilar ökar också markant varje år. Att få ta de där exklusiva och exotiska bilarna och fotografera dem i rätt miljö vore riktigt trevligt. En egen studio där jag kan jobba med ljussättning och laborera med detta vore kanon, men är också en kostsam historia…som får läggas på framtiden.

Hur blir man en duktig bilfotograf, jo man engagerar sig oavkortat till detta och övar och övar, provar nya saker och utmanar sig själv. Så varför inte jobba tillsammans med ett proffs några dagar som redan provat allt…? Ingen dum idé! Men vem skall man välja?

binäre optionen maxblue Efter att bläddrat igenom en gedigen hög med motortidningar, hittade jag en fotograf Patrik Lindgren på Teknikens Värld som jag gärna skulle vilja träffa och jobba lite med. Han verkade ha det där lilla extra som fotograf och precis det jag letade efter, och förhoppningsvis kunde jag kanske få lite tips av honom.

Jag kontaktade Marcus Engström redaktionschef på Teknikens Värld, frågade om jag kunde få komma ner och

Marcus Engström Teknikens Värld.

Marcus Engström Teknikens Värld.

opinie forex ing ”praktisera” någon dag med Patrik. Engström skulle kolla om det gick för sig och när, måste ju passa med deras schema. Efter ett tag (typ 1 år) hörde han av sig…Ja den som väntar på något gott, ni vet! Han meddelade att om jag ville kunde jag få följa med till årets ”Bankalas” på Ring Knutstorp, – för då kan du göra lite nytta också skrattade Engström. Jag var som ni förstår inte sen att lämna ett positivt svar.

tecniche per trading binario Förväntansfull åkte jag ner till Stockholmför att träffa Marcus, och resten av redaktionen på Teknikens Värld. Vilket härligt gäng det var, alla hade verkligen glimten i ögat och bjöd på sig själva. Man kände sig genast välkommen och väl omhändertagen. Patrik Lindgren kom insläntrande efter en stund och vi snackade lite.

grafico candele iq option Efter en liten snabb ”briefing” om vad som förväntas av oss nere på banan, satt vi i bilarna som i ett ”skyndsamt” tempo lämnade Stockholm för Skåne och Ring Knutstorp.

opzioni binarie salvatore aranzulla Resan ner gick fort och väl framme vid Ring Knutstorp var det bara att slänga in packningen i en av stugorna, greppa kamerautrustningen för att ge oss ut på första fotojobbet, ingen rast och vila här inte. Med så här många bilar att fota på så få dagar, måste man ta vara på allt dagsljus som fanns kvar.
Patrik berättade att en av de svåra utmaningarna kring bilfotografering är att hitta nya miljöer och nya vinklar. Som bilfotograf åker man inte och ”rekar” efter perfekta vägavsnitt hela tiden, utan det blir oftast spontana platser, för som Patrik skulle ha sagt ”det blir aldrig som man tänkt sig i alla fall”.

www netdania com Vi begav oss iväg med ett par bilar samt deras fotopickup för att hitta en bit väg där vi kunde jobba ostört. Vi hittade en väg som löpte över några vackra sädesfält, men det skulle inte dröja länge innan solen skulle försvinna, så vi fick se till att skynda oss.

Med livet som insats...Nej då säkerheten först.

Med livet som insats…Nej då säkerheten först.

Bilfotografering är inte så enkelt som det ser ut…
Att skjuta av några plåtar på stillastående fordon är en sak, men att fånga dem i fart med rätt skärpa/oskärpa är en helt annan. Patrik Lindgren på Teknikens Värld är i mina ögon ett fullblodsproffs på att få just rätt skärpedjup, skärpa och fartkänsla i sina bilder.

Själv har jag fotat en hel del fordon tidigare som flyger igenom luften, bland annat motorcyklar, quads och snöskotrar som man vill ”frysa” i rätt ögonblick. Men att fota med så här snabba slutartider blev lite av en utmaning. Nere på 1/10 sek måste man ha ett inbyggt gyro i armarna. Jag meddelade Patrik efter plåtningen att det blev en del suddiga kort  under dagen. Enda trösten är att min eminente mentor berättade att även han får en del suddiga foton.

Patrik och jag hoppade upp på flaket och gjorde oss i ordning, ”pickisen” började rulla och våra fotoobjekt låg bara

Patrik får en bra vinkel från taket.

Patrik får en bra vinkel från taket.

några meter bakom oss. Här var det viktigt att den som kör pickupen är vaken, och inte kör för fort eller för sakta. Patrik var visserligen väldigt snabb på att korrigera föraren om det behövdes.
Patrik fäller ner baklämmen och lägger sig ned, han hänger farligt långt ut över kanten för att få bästa vinkeln och börjar plåta. Det rasslar i kameran som ett maskingevär, och Patrik förklarar att om det är något det finns gott om så är det minneskort och att det inte finns någon anledning att spara på dem, utan bara hålla in avtryckaren tills du är nöjd. Efter att kört sträckan ett antal gånger och fotat bilarna framifrån var det dags att fota dem bakifrån. Det känns inte helt stabilt när Patrik klättrade upp på taket till fototrucken, men han har ju gjort det förut så det borde gå bra. Han sätter sig till rätta på takräcket som är specialgjort för ändamålet och ger klartecken åt bilarna att börja rulla. Nu ännu viktigare att föraren till ”pickisen” inte gör några hastiga manövrar som kan få fotografen ur balans.

Panorering i motljus.

Panorering i motljus.

Vi körde några vändor och jag insåg att vara ensam som bilfotograf kanske inte fungerar alla gånger, utan att ha ett väl inarbetat team som detta, vore kanon. Solen börjar så sakteliga gå ner över fälten och det här magiska ljuset infinner sig, ett ljus som aldrig varar särskilt länge innan det försvinner. Vi kommer tillbaka till utgångsplatsen och Patrik ställde snabbt upp bilarna som han vill ha dem, och plåtar dem i motljus vilket kan bli riktigt effektfulla foton om man bemästrar det…och det kunde han!

Tillbaka vid stugorna hade resten av redaktionen tänt grillen för en trevlig matstund, men för oss plåtslagare stod annat på agendan, vi fick vänta med maten.  Som sagt med så många bilar måste vi hinna med så mycket som möjligt.

Rökeffekter i mörkret.

Rökeffekter i mörkret.

Denna gång placerar vi ut bilarna på en parkering i närheten och använder oss av pickupens lyse samt rökgranater för att få den effekt Patrik önskar.

Förarna av bilarna fick ta varsin rökgranat och började springa runt bilarna som olympiska fackelbärare så hela parkeringen rökfylldes. Men det blev inte som Patrik önskade så ett par till granater offrades. Nu fick förarna med hjälp  av golvmattorna från pickupen agera fläktar, och då blev Patrik till slut nöjd. Ganska imponerande vad lite rök och ett par strålkastare (och ett par medarbetare) kan göra.

Trött, hungrig och småfrusen kommer vi tillbaka och får äntligen lite grillat vi också. Vi satt och snackade i stugan efteråt, och jag frågade vad han har för utbildning? – Jag är utbildad inom processteknik, vilket då för ungefär 100 år sedan innebar att jag skulle få jobb på Korsnäs AB i Gävle där jag är uppväxt. I dag så kan jag väl lätt erkänna att jag är glad att jag gör det jag gör och inte bor kvar i Gävle.

Hur länge har du jobbat på Teknikens Värld?

Patrik Lindgren, Teknikens Värld.

Patrik Lindgren, Teknikens Värld.

– Jag har jobbat på Teknikens Värld sedan 2006. I början som frilans i mindre utsträckning för att sedan jobba mer och mer. När Marcus flyttade till London blev det heltid och har så varit sedan dess.

Vad tycker du är det bästa med att jobba som fotograf?

-Det absolut bästa med att vara fotograf är variationen och att inte riktigt veta vad man ska göra nästa dag, det kan bitvis vara en dålig grej också så klart men variationen är en stor bidragande orsak till att man inte tröttnar på det man gör.

-Det är allt från att fotografera bilar till produkter till människor och allt där emellan. Jag får se mycket, träffa mycket människor och det är nyttigt på många sätt. Att jag får vara kreativ med kameran är bara en stor bonus.
Blev mycket fotosnack, innan vi somnade tämligen ovaggad.

 

Patrik dirigerar inför omslagsbilden.

Patrik dirigerar inför omslagsbilden.

Tidigt följande morgon innan frukost, skulle omslagsbilden plåtas. Att ställa upp 24 bilar i rätt ordning, avstånd och  färg tar sin lilla tid trots stor rutin. Patrik står på taket till pickupen, sätter upp stativ och kamera, pekar med hela handen samtidigt som han dirigerar via komradion hur och vilka bilar som skall vart, verkade som han trivdes med detta… Alla lyder honom slaviskt, för de vet att han har öga för det han gör. Sedan blev det lite gruppfoton också.

När omslagsbilden var färdigplåtad, släpptes bilarna lös på banan och vi fotografer placerade ut oss för att fånga dem på bild. Två dagars fotande blev det på Ring Knutstorp, alla bilarna skulle fotas ”in action” och i olika vinklar. Patrik som varit på Ring Knutstorp ungefär en miljon gånger hade det både lättare och svårare att hitta bra platser att fota ifrån. Lättare för att han varit här förut men samtidigt svårare att hitta nya vinklar att plåta från.

En av favoriterna, Bentley Continental GT Speed.

En av favoriterna, Bentley Continental GT Speed.

Efter några timmar på banan var det dags för lunch och då får jag se Patrik sitta och bläddra igenom bilder på kameran, han grovsorterar sina bilder direkt i kameran. Han berättar att det spar mycket tid i och med detta. Jag frågar hur mycket tid han spenderar i photoshop eller lightroom med sina bilder, men han förklarar att inte har tid med det utan använder färdiga filter till alla bilder, som justerar det som behövs.

En annan vinkel från omslagsfotningen.

En annan vinkel från omslagsfotningen.

Patrik berättar att just idag är jag här och plåtar, men i morgon kanske jag är någon helt annan plats och jobbar, då finns det inte tid att sitta med bilder, lika bra att göra klart på en gång.

Jag måste säga att det har varit ett privilegium att få vara med Patrik Lindgren och Teknikens Värld på denna sammankomst det har varit mycket lärorik, inspirerande och givande. Patrik som kanske inte tycker det själv, visade sig vara en riktigt pedagogisk kille som gav många bra tips. Givetvis var fotograferingen det primära men det går inte sticka under stolen med att det var roligt att få testa några bilar på bana också…

Roligaste bilen jag körde på Ring Knutstorp, Porsche Cayman GT4.

Roligaste bilen jag körde på Ring Knutstorp, Porsche Cayman GT4.

Stort tack till Marcus Engström och hela Teknikens Värld´s redaktion, för ett enastående mottagande.

 

Text & foto Christer Svensson

 

 

 

 

Share

Comments are closed.